EenVandaag vanuit de Tomaskerk en H. Hartkerk

• op januari 25, 2020

EenVandaag vanuit de Tomaskerk en H. Hartkerk

“Zuid-Amerikaanse flair of Indiase hartelijkheid in Limburg: de katholieke kerk haalt priesters uit alle werelddelen. Waarom? In Nederland is weinig animo. In Roermond zijn ze blij met hun Colombiaanse priester: “Hij maakt van onze kerk een wereldkerk.”

Het aantal priesters in Nederland daalde in de afgelopen 15 jaar fors: van 800 naar 480. En het aantal aanmeldingen voor de priesteropleiding Rolduc van het Bisdom Roermond daalde in 2004 naar een dieptepunt van twee studenten. Maar nu zijn de klaslokalen weer gevuld: met priesters in wording uit het buitenland.

Van missionarissenland naar missieland

Het is vooral aan de voormalig bisschop Frans Wiertz te danken dat de priesteropleiding van Rolduc anno 2020 nog bestaat, vertelt de huidige rector Lambert Hendriks. “Monseigneur Wiertz zei: ‘Als er op andere plaatsen in de wereld zo’n levendige beleving van het geloof is, dan zouden die mensen ons wel eens kunnen helpen om het priestertekort in Nederland op te vangen’.”

Vergaderen over hoe te vergaderen

Wilson Varela Gaviria is een van de priesters die met open armen ontvangen is door de katholieke kerk. Na een taalbad van een jaar en een zesjarige studie Theologie en Filosofie werd hij gewijd als priester in Roermond.

En dat was even wennen. “Een van de grootste verschillen met Colombia is dat alles hier zo strak geregeld wordt. De agenda’s en het maken van meerjarenplannen, het overleggen en vergaderen”, vertelt hij. “Dat was voor mij een grote uitdaging omdat ik als Colombiaan liever alles wat spontaner doe. Maar dit is inmiddels thuis geworden, na 11 jaar wil ik niets anders meer.”

Kijk hier de reportage terug:

Februari:

• zaterdag 15 februari 18.00 uur
    • H. Laurentius Maasniel met de carnavalsverenigingen van Maasniel en Leeuwen.
  • zondag 16 februari 10.00 uur
    • H. Tomas