Zondag 14 juni. Sacramentsdag. Livestream vanuit de Heilig Hartkerk om 12.00 uur

• op juni 12, 2020

Kijk hier naar de livestream van de Mis van Sacramentsdag op zondag 14 juni om 12.00 uur vanuit de Heilig Hartkerk

Zondag mogen we weer ter communie

Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis kan komende zondag de communie weer worden uitgereikt. Bijzonder is dat juist op deze dag Sacramentsdag wordt gevierd, de dag waarop Jezus’ aanwezigheid in de eucharistie centraal staat. Voor veel gelovigen zal het weer ontvangen van de communie komende zondag een emotionele ervaring zijn, zo is de verwachting. Sinds begin maart was het namelijk niet mogelijk om ter communie te gaan, zelfs niet op het hoogfeest van Pasen.

Vanaf zondag kan dat gelukkig wel weer, zij het wel nog met enkele beperkingen. Zo mogen er maar maximaal 30 personen naar een eucharistieviering komen, moeten zij in de kerk ruime afstand van elkaar houden en vóór het ter communie gaan hun handen desinfecteren. Ook voor het uitreiken van de communie door de priesters hebben de Nederlandse bisschoppen in hun protocol enkele voorwaarden opgenomen.

Desalniettemin is zondag een belangrijk moment voor veel gelovigen om tijdens de eucharistieviering weer het lichaam van Christus te ontvangen. Voor katholieken is dit een belangrijk onderdeel van hun geloofsbeleving. De eucharistie is voor velen de bron waaruit zij kracht putten. Het is letterlijk en figuurlijk voedsel voor lichaam en geest.

Dat het komende zondag toevallig ook Sacramentsdag is, sluit daar naadloos op aan. Normaal gesproken trekt op deze zondag op veel plaatsen in Limburg de sacramentsprocessie. De priester trekt dan met het Allerheiligste of Heilig Sacrament – een monstrans met een gewijde hostie – over straat, om op die manier uit te dragen dat Christus letterlijk tussen de mensen bevindt.

Sacramentsdag is in de 13e eeuw ontstaan in het bisdom Luik, waartoe het huidige Limburg indertijd behoorde. Juliana van Cornillon wist de paus zover te krijgen dat hij een speciale feestdag voor de eucharistie instelde. Doorgaans wordt dit gevierd op de twee donderdag na Pinksteren. In Nederland wordt het feest gevierd op de zondag erna.

September:

• dinsdag 20 oktober 18.30 uur